Cultuurshock en Corona

juli 20, 2020 dvanbeek No comments exist

De wereld is veranderd
Door het Coronavirus zaten we sinds maart ineens met zijn allen thuis. Het voelde voor mij alsof ik van de een op de andere dag in een andere wereld/land/cultuur terecht kwam. Alles wat zo gewoon voor mij was, was niet meer gewoon. Ik moest opnieuw zoeken naar een ritme en structuur in huis nu we met zijn 3’en thuis waren. Het huis herinrichten zodat iedereen een plek heeft (voor werk of spelen). Uitzoeken hoe ik nu dagelijkse dingen zoals boodschappen doen ging vormgeven. Beeldbellen via de diverse aanbieders ontdekken en zo in contact proberen te blijven met familie, vrienden en klanten. Ik sprong in een soort overlevingsstand om alles draaiend te houden. Tegelijkertijd overviel mij ook een gevoel van verdriet over wat niet meer kon. Ik was moe en wilde tegelijk van alles. Dat ging natuurlijk niet. 

Herkenning
Na een soort van basis ritme gevonden te hebben ontstond er een fase van bezinning. Oké, als dit de nieuwe realiteit is hoe wil ik die dan verder vormgeven? Wat vind ik nu echt belangrijk. Welke kansen zie ik? Wat leert deze periode mij en wat zou ik willen blijven behouden? Bij mij riep dit alles ook een soort van herkenning op. Ik zie overeenkomsten met het proces verhuizen naar het buitenland; met mijn eigen ervaringen van opgroeien in een ander land en het daarmee doorlopen van de verschillende fases van cultuurshock.

5 fases van cultuurshock

  1. Honeymoon fase (alles is nieuw en spannend)
  2. Afwijzingsfase (gevoelens van frustratie en droefheid omdat je het leven ‘thuis’ mist. Je wordt geconfronteerd met de verschillen tussen de nieuwe en oude situatie) 
  3. Aanpassingsfase (je raakt gewend aan de nieuwe manier van leven)
  4. Integratiefase (je hebt bepaalde gewoontes en rituelen en gedragingen overgenomen)
  5. Terugkeer fase (dingen zijn niet meer hetzelfde bij terugkeer)

Ook Jitske Kramer – antropoloog- maakt deze koppeling. Lees haar artikel  Cultuurshock: Crisis of transformatie hier.

Als een (Adult) Third Culture Kid – een persoon die in zijn of haar jeugd in 1 of meerdere landen heeft gewoond- heb jij misschien wel meerder keren deze fases van cultuurshock doorlopen. Herken jij voor jezelf ook elementen hieruit? In welke fase zit jij? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *